Важна новина от наше министерство.Увеличават парите на вещите лица, които правят

...
Важна новина от наше министерство.Увеличават парите на вещите лица, които правят
Коментари Харесай

Предложиха увеличение на парите за вещи лица

Важна новина от наше министерство.

Увеличават парите на движимостите лица, които вършат правосъдни експертизи. От министерството на правораздаването оферират за всеки час работа те да получават по 3,5 % от минималната работна заплата - което сега прави към 32 лв.. В същото време от ден на ден специалисти отхвърлят да бъдат вписвани като движимости лица. 

Доц. Кирил Велков от Техническия университет в София над 10 години прави експертизи по транспортни катастрофи у нас, написа novini.bg.

" Една експертиза на процедура е креативен развой ", твърди доцент Кирил Велков, специалист по транспортни катастрофи:

Казва, че две идентични произшествия няма, заради което работата му може да продължи от няколко дни до няколко седмици. " Да се изисква, примерно информация за параметри на обещано кръстовище, размери, проект и по този начин нататък. Много спомагателна информация. Имали сме случаи, когато особено сме спускали дрон, който да може да смъкна параметрите на пътя ", показва специалистът. 

За всеки час работа, доцент Велков получава 3% от минималната работна заплата. Което за предходната година значи по-малко от 25 лева " Понякога заплащането се бави с  месеци. Но има случаи, в които заплащането от време на време се бави с година ", споделя пред Нова телевизиядоцент Велков. 

А наредбата за възнаграждение на движимостите лица не е обновена от години. Затова от Министерството на правораздаването оферират смяна. " Предложението е да стане 3,5%. Тоест не е значително, само че има за цел да осъвремени и да направи специалността на движимостите лица много по-атрактивна ", подчертава д-р Борислав Ганчев, началник на кабинета на министъра на правораздаването:

Ще се форсира и срокът на възнаграждение, твърдят от ведомството. " Досега срокът на заплащането на възнагражденията беше 60 дни. Намаляваме го на половина ", изясни лекар Ганчев. 

Тройните и комплексните експертизи са голям проблем поради неналичието на задоволително фрагменти, признават специалистите. " Трудно могат да бъдат открити трима специалисти по преносим състав, с цел да се направи експертиза на железопътно произшествие ", заяви доц. Велков. 

Бавното правене на експертизи значи и постепенно правораздаване, тъй като неналичието на експертно умозаключение блокира процесът. " Много съдии споделят: " Започваме да звъним по листата с специалисти и те споделят:  " Не вършим експертизи ", твърди Симеон Ананиев, ръководител на Асоциацията на движимостите лица.

Затова от Асоциацията на движимостите лица оферират да се изготви специфичен закон, в който да се регламентират освен заплащането, само че и активността им като цяло.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР